Saturday, June 21, 2008

Kenali Aku 1

Pada tahun 1984, pada masa whitney houston baru mula bernyanyi... lahirlah seorang kanak-kanak comel di muka bumi malaysia pada bulan 9 hari ke-15.... Itulah aku... Siti Sarah Raissuddin... Aku dibesarkan ditempat yang agak sempoi... AU Keramat... If J.Lo from the block, me... Sarah also from the block...

Dari kecil aku kuat "melalak" sampai emak pun naik pelik... Aku lebih manja dengan abah berbanding emak tapi tak bermakna aku tak rapat dengan mak... She is still my best buddies... So let me start from the beginning... Kalau nak dikatakan, aku dilahirkan dari keluarga seni.. tak lah... tapi abah pernah menjadi seorang pelakon, penyanyi, pengarah dan juga penulis skrip...

Dari masa aku kecil, aku selalu meilihat abah practice. Ada satu hari, abah tengah practice menyanyi... Aku panggilnya 6 kali tapi di masih lagi menyanyi... dia tak dengar dan terus menyanyi.... Lantas aku merajuk terus menyorok didalam almari(sebenarnya mengada2 nak attention)... Aku terus duduk didalam almari... Lepas practice baru Abah sibuk mencari aku... Puas diredahnya seluruh rumah walhal aku hanya didalam almari... tanpa perlu aku berkata apa, abah tahu aku merajuk... Lalu abah memujuk aku dengan membawa aku ke kedai Abg Jais... Al-maklumlah hanya aku seorang bunga didalam rumah...opss... lupa nak bagitahu aku mempunyai seorang abang (abg pie) dan adik (amad). Itulah 2 orang bodyguard yang selalu protect aku...

Kerja production memang dah lali dengan diriku... mana tak nya dulu aku selalu bertenggek mengikutnya kemana-mana dia ada show... Banyak seleberiti tak suke bawa anak ke lokasi... biasa lah diorang... tak perlu aku ceritakan.. faham-faham sendiri tentang attitude orang produksi... Namun sesiapa yang bekerja dengan abah kena tahu benda2 yang berkenaan HARAM dan HALAL... Dengan memerhati aku banyak belajar... erm... Abah pun pernah panggil aku berlakon walaupun jadi extra je... huhu...

Mak dan Abah sangat bertuah dan senang, waktu mula memasuki alam persekolahan mereka tak perlu menghantar aku sehingga ke pintu kelas, apatah lagi, menghantar makanan sewaktu REHAT... aku naik BAS SEKOLAH sendiri, cuma mereka perlu menemani aku menunggu bas... yela kecik lagi kan... TAKUT!!!... Dengan berbekal 25 sen sewaktu zaman tadika, aku mampu untuk membeli CANDY favorite aku... SARSI... barulah ceria hidup ku... hurm... tapi GIGI ku masih cantik... tiada kerosakkan gigi... I used to brush mt teeth three times a day...kononnye.. hahaha... sebab mak kata kalo banyak sangat makan CANDY nanti gigi keluar ulat... cerita mak lagi, ulat tue boleh bawa kite terbang ke satu pulau dan ulat tue akan makan daging kite hingga tinggal tulang... dogeng si emak...

Bakat seni aku terpancar seawal zaman tadika lagi bila aku terpilih untuk menyanyi koir... aku pernah jugak menari waktu darjah 4... namun aku cuma bernyanyi solo sewaktu darjah 6... aku nyanyi lagu "flora cinta"... min malik nye lagu... Dapat masuk final tau.. berbekalkan lagu dari NORA iaitu Persimpangan Dilema... dapat tempat ke-3... Mic die... Allah je tahu berat nye.. macam nak tarik diri pun ada... hehe... yang best macam2 aku rasa... nak kencing la apa lah... huhu... dari kecil self-confident aku sangat rendah.. langsung tak jangka akan masuk ke final apatahlagi menang...

Tahun 1997... oh! pasti semua rakyat Malaysia ingat tahun itu... KEMELESETAN EKONOMI! Sebelum itu, tahap kewangan keluarga agak senang... kite orang tergolong dalam golongan middle-class... semua yang hendak pasti dapat... segala berubah setelah inflasi sifar bermula... Abah kekurangan job sampai satu ketika tiada job masuk langsung... Nak harapkan mak... dia hanya seorang kerani... Kasih sayang Abah terhadap isteri dan anak-anak, menyebabkan Abah mengetepikan status nya sebagi seorang insan seni didalam industri... Abah membuka stall (bukan restoran) di bawah rumah menjual roti canai... walhal, Abah tak pernah tahu cara menebar roti canai... kehidupan kami ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang... Kalau hujan.. ohw... hanya tuhan yang dapat membayangkan deritanya... tapak stall itu pun di beri oleh orang yang pernah berniaga disitu... haha.. kelakar mengingatkan zaman itu.. walaupun sedihnya sehingga kini terpalit dihatiku... sanggat bertuah Abah dan Mak... kami tiga beradik sangat memahami kesempitan Abah dan Mak... Tak pernah kami merenggek untuk dapatkan barang yang diingini... Nak makan sekteul ayam umpama nak membeli steak di Victoria Station...

Itu lah ketika aku berlajar berdikari... apa yang kuinginkan pasti ku dapatkan dengan hasil sendiri... tidak mengharapkan mereka lagi... kerana itu hanya menambahkan beban Abah dan MAk... Zaman itu NOKIA 3210 menjadi igauan semua kawan-kawan aku disekolah... Pilu mengenangkan nasib diri... aku berusaha untuk mendapatkannya... akhirnya aku memiliki telifon bimbit PENSONIC...

Aku mula bertekad untuk menyanyi untuk membantu keluarga... Azam hanya untuk memangi ganjaran yang dijanjikan... Pertandingan pertama adalah BINTANG HAI... aku sekadar naib juara... RM500 adalah ganjaran... tidak berpuas hati sekadar tempat ke-dua... aku belajar dari kesilapan... sekali lagi BINTANG HAI menjadi medan... Sekali lagi tempat ke-2... Aku meneruskan dengan memasuki bintang RTM... rezeki tidak menyebelahiku... aku beranikan diri bertanding di BINTANG URTV pula... kali ini aku berjaya... berjaya.... berjaya... berbekalkan ketabahan dan kesabaran, aku, menjuarai dan membwa pulang ganjarannya... RM10,000... PUAS! Sungguh puas... aku mampu tersenyum dan membuatkan Abah dan Mak gembira....


Pasti kembali...

2 comments:

Noi C.Azleah said...

Kak Sarah

Teruskan perjuangan!!!

fIffy fAzRyAn MuNaWeR said...

Sarah im proud of u even so many obstacles...fiffy tetap dihati kak sarah...fiffy bersama sarah sejak 2002 ketika lahirnya album Kesetiaan...fiffy follow setiap perkembangan kerjaya kak Sarah...i am a big fan of urs...sokongan fiffy x kan pernah terhenti...dlm hidup fiffy kalau sekali dpt jumpa Kak sarah pun jadilah...akhirnya tuhan makbulkan...fiffy dpt jumpa kak sarah kat gulati's silk house last year dlm bulan 10...sempat candid 2 fmbr...hehehehe..fiffy puas walu jumpa seketika...apapun all the best Sarah...looking forward to ur new baby...